top of page
  • Obrázek autoraTereza Bernardová, M.A. & T.C.R.G.

TRÉNINKOVÁ HUDBA pro soutěžní tanečníky

Aktualizováno: 31. 3. 2023

Podle čeho si vybíráte tréninkovou hudbu? A kde ji hledat?


Já osobně mám ráda muziku, která má šťávu, vkusně laděný výběr skladeb a probouzí ve mě vlnu energie, která si mě doslova láká na taneční parket. Hudba na trénování irského soutěžního tance je velmi specifická a je ovlivněna danými pravidly. Je to hudba, se kterou se setkáváme na soutěžích nebo u tanečních zkoušek a je dostatečně “vlezlá”, aby nám uvízla v hlavě.

V dnešní době je poměrně snadné pořídit si tréninkovou hudbu. Lze ji získat přímo od jejich interpretů, přehrát nebo stáhnout na internetu přes různé aplikace. Záleží, zda si vystačíte se službami YouTube, Spotify, nebo dáte přednost pořízení si konkrétní nahrávky/alba, případně přistoupíte na stažení hudební aplikace přes aplikace iTunes nebo Google Play.



Co mě při výběru zajímá?


RYCHLOST

U tanečních soutěží a zkoušek je každou asociací irského tance stanovená rychlost, která se liší podle tance a úrovně. Většina dostupných nahrávek se pohybuje jen v rozmezí doporučené/povolené rychlosti, což se hodí ve chvíli, kdy už jeden ovládá taneční sestavu natolik, že ho hudba/rychlost nerozhodí. Pokud máte skladby stažené v mobilu, vřele doporučuji si pořídit aplikaci s možností zpomalování hudby.

Stanovená rychlost hudby v rámci RCCEA (CLRG)

Začátečník může využít hudbu prakticky jakékoliv rychlosti, protože ve fázi učení začíná s tancem velmi pomalu a postupně se přibližuje soutěžní rychlosti. Pro pokročilého tanečníka je začátečnická rychlost hudby v podstatě zbytečná, neplánuje-li skládat taneční zkoušky.


INTERPRET

Hudba pomáhá tanečníkovi zvládnout provázat taneční kroky a uvědomit si rytmus. Výběr hudby je důležitý v mnoha ohledech. Motivuje k pohybu a může ovlivnit tanečníkův výkon. Úplný začátečník by se měl zaměřit na poslech hudby i mimo lekce a naučit se hudbu správně počítat. Vyplatí se střídat hudbu od různých interpretů, vytvořit si playlist oblíbených nahrávek a poslouchat je do "zblbnutí". Ze začátku se může zdát soutěžní hudba stejná, není to přeci jen poslechová hudba, ale její primární cíl je doprovodit tanečníka při tanečním výkonu, ať už je to na tréninku, soutěži nebo u tanečních zkoušek. Přesto je důležité si hudbu naposlouchat, umět rozlišit různé hudební rytmy a v neposlední řadě zvládnout propojit taneční kombinace s hudbou.

TIP: Doporučuji udělat si malý průzkum, jaký hudebník hraje na soutěžích ve vašem regionu. Pořídit si jejich nahrávky a zařadit si je do playlistu tréninkové hudby. V rámci kontinentální Evropy bývá živým hudebním doprovodem nejčastěji Kristián Fišl. Jsou ale soutěže, včetně kvalifikace na Světový Šampionát, kde hrají i ostrovní hudebníci. V rámci našeho regionu (RCCEA) to často bývají William Paterson nebo Kevin Murphy.


ALBA

ONE MORE TIME

K tomuto albu se v lekcích neustále vracím a doporučuji ho vřele začátečníkům i pokročilým. Nabízí základní taneční rytmy až ve třech různých rychlostech. Rozmezí rychlostí je příjemně odstupňované.

MAKING THE GRADE

Toto album je vhodné pro tanečníky, kteří se chystají skládat taneční zkoušky. Skladby jsou rozděleny do úrovní a požadovaných rychlostí a obsahuje i všech sedm tradičních sólových setových tanců.


APLIKACE

Aplikace jako FeisApp nebo Beat jsou velmi dobře navrženy a poskytují hudebně taneční repertoár na soutěže a taneční zkoušky. Každá aplikace je ke stažení zdarma a také je zdarma pro začátečníky. Dále nabízí (za poplatek) hudbu hned od několika interpretů. Dle mého názoru jsou skvělé především pro učitele, kteří mají na jednom místě a v krátkém čase přístup k rozmanitému hudebnímu repertoáru napříč tanečními úrovněmi. Jsou ke stažení z Apple Store / Google Play.


FEIS THE APP

Byla vytvořena v roce 2019 triem hudebníků - Anthony Davis, Liam O'Sullivan and Sean O'Brien - kteří patří mezi přední soutěžní hudebníky. Na samotném webu aplikace Feis je uvedeno, že obsahuje hudbu pro irský tanec pouze od nejlepších a nejpopulárnějších umělců na současné soutěžní scéně -> Anton & Sully, Sean O’Brien, Stephen Carolan, Cormac O’Se, Brian O’Sullivan, Louise Ryan, Stephen Walker, Shannon Quinn, Sean Warren.


V jejím obsahu najdete například informace o fitness, rozhovory, podcast a nabídky prodejců specializovaných na irské taneční zboží, živě streamované události, cvičební plány, informace o soutěžích či komunitních akcích.


BEAT

BEAT

Beat je aplikace, která je navržena tak, aby vyhovovala všem tanečním organizacím. Hudební knihovna obsahuje hudbu pro různé taneční úrovně od beginners po open, nabízí i hudbu pro sólové setové tance a ceilí tance. Tvůrci jsou soutěžení hudebníci ze Skotska, William Pattersonem a Kevin Murphym a funguje od roku 2018.

Mezi dalšími hudebními interprety, jejichž tvorba je dostupná právě v této aplikaci jsou: Colm Keogh, Declan Wilson, Pat King & Kristian Fišl, Brian Glynn, JD McLaughlin, Olive Hurley, Marty Garfield Levine.

Mezi její klíčové vlastnosti patří mimo jiné možnost streamování tisíce irských tanečních skladeb ze stále se rozšiřující knihovny, stažení si skladby a přehrávání offline, vytvoření vlastního playlistu a přizpůsobení skladeb pro taneční hodiny či osobní trénink. Vyhledávání oblíbených irských tanečních melodií, přehrávač médií má funkce opakování a náhodného přehrávání.


SET DANCES

Tato aplikace je v mém telefonu již mnoho let. Z mého pohledu je ideální pro pokročilé tanečníky, kteří trénují moderní sety na soutěže nebo na taneční zkoušky. Obsahuje seznamy oficiálních moderních setů, schválených Komisí irského tance - Án Coimisiún le Rincí Gealacha (CLRG), rozdělených podle rytmu. Nabízí i seznam s nabídkou tradičních setových tanců. Každý tanec je možné přehrát v rozsahu rychlosti, kterou si sami nastavíte na displeji.

Hudba je nahraná jedním interpretem. Pokud se nepletu, je možné tuto aplikaci pořídit za jednorázový poplatek pouze přes Apple Store. Skladby přehrajete bez potřeby připojení k wifi.

Irský soutěžení tanec se stále vyvíjí, ne jinak je to i s tréninkovou muzikou. Přibývají noví interpreti a skládají se nové skladby. Jak už bylo řečeno, každý má jiné preference při výběru hudby. Jakou tréninkovou hudbu používáte vy? Podělte se s ostatními o vaše tipy a zkušenosti v komentářích.

59 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page