top of page
  • Obrázek autoraTereza Bernardová, M.A. & T.C.R.G.

Chci tančit irské tance. Jakou zvolit taneční školu?

Aktualizováno: 1. 4. 2023


Irské tance jsou součástí bohaté tradiční kultury a nabízí různorodé vyžití pro každý věk. Je to oblíbená aktivita v Irsku i ve světě. U nás se irskému tanci věnuje odhadem jen pár stovek tanečníků, takže se chystáte zabývat, na místní poměry, unikátním tanečním stylem.

irské tance
Tereza Bernardová | foto: M.Utišilová

V České republice se irský tanec pravidelně provozuje už od poloviny 90. let. Největší boom zaznamenal začátkem století a od té doby se těší zájmu vedle Prahy a Brna i v dalších městech. Nabídka výuky pro veřejnost je v dnešní době o poznání kvalitnější, pestřejší a tanec celkově dostupnější.


Nejprve je dobré si ujasnit, jakému stylu se chcete věnovat. Jak často se této aktivitě chcete/můžete věnovat a jaká je vaše meta. V každém případě počítejte, že irský tanec je dynamická aktivita.


Co tedy irský tanec nabízí?


Možná vás překvapí, kolik tanečního vyžití se vejde pod název irský tanec. Irský tanec je sólový, párový i skupinový. Lze se mu věnovat od dětského věku až po důchodový věk. Soutěžně i rekreačně. Protože se bavíme o irském tanci u nás, pojďme se podívat, jaké styly jsou v ČR dostupné.


Nejrozšířenější je tzv. irský step dancing. Jde o sólovou formu irského tance, kterou můžete znát především díky světoznámým tanečním show jako jsou např. Riverdance či Lord of the dance. Dělí se na tanec v soft shoes, tančí se ve speciální obuvi s měkkou podrážkou, a irský step. Je charakteristický pevným držením horní části těla a naopak výraznými, rychlými, přesnými pohyby dolních končetin. V tanečních školách spojených s kvalifikovaným lektorem (TCRG) je provozován především na soutěžní úrovni. Ale najdou se i kurzy, workshopy nebo letní školy, které nabízejí tento styl rekreačně. Až na drobné výjimky, všechny taneční skupiny mají svůj vystupující repertoár postaven převážně, ne-li kompletně na tomto stylu.


Naopak raritou na našem území je tzv. Sean nós dancing, což je další sólová forma irského tance, která je charakteristická volným pohybem a rytmickým doprovázením hudby. Sean nós dancing je spíš k vidění okrajově v repertoáru vystupujících tanečních skupin nejčastěji jako tanec s koštětem. V České republice je jen hrstka lidí, kteří tento styl ovládají a ještě méně, kteří ho vyučují. Čas od času se objeví možnost se s tímto stylem seznámit, ať už v rámci kurzu nebo workshopu. Vřele doporučujeme sledovat nabídku lekcí na Bernard’s Summer School, největší letní školy zaměřené na irskou taneční a hudební kulturu u nás. V minulosti zde tento styl vyučovali jak zahraniční, tak místní tanečníci.


Chcete-li se odreagovat po práci, vyčistit hlavu, tančit společně s partnerem a celkově hledáte společnou zábavu s lidmi podobného ladění, pak je na místě vyzkoušet ceilí tance nebo irský set dancing. V obou případech jde o společenskou formu irského tance.


Pravidelné lekce, kurzy, workshopy, irské tancovačky, to jsou příležitosti, kde se s těmito tanci setkáte.

Ceilí - výuka
Ceilí - výuka | foto: M.Utišilová

V případě ceilí tanců jde o sestavy tančené v párech, či trojicích, kruhové tance, řadové, ve čtverylce, postupové či na místě, kde se partneři střídají nebo zůstávají po celý tanec spolu. Většinou jsou krátké a opakují se nebo jsou dlouhé a mají různé figury. Ceilí tance využívají základní kroky stejné jako pro sólový tanec v soft shoes. Setové tance se tančí v tzv. setu nebo half setu. Tedy ve 4 nebo 2 párech. Každý setový tanec má daný počet figur a jejich délku. Až na výjimky je každá figura tančená samostatně, ale tanec končí až po odtančení všech figur. Je příjemným zvykem, že si tanečníci v setu po poslední figuře poděkují za tanec, a poté se set rozejde. Jeden tanec může trvat 6 minut, jiný třeba 20 minut. Setové tancování má svojí krokovou techniku, které se říká tzv.battering. Podobně jako u sean nós dancingu jde o rytmické vyťukávání během tance. Liší se podle rytmu, na který se tančí i podle lokality, kde se tančí.


Pravidelné tančení těchto tanců působí příznivě na paměť, zejména tu pohybovou, neboť chvíli trvá než si tance zapamatujete.


Jakou zvolit taneční školu?


Ať už jste úplný začátečník, nebo máte předchozí zkušenosti, při rozhodování často padá volba na lokalitu, den a čas konání konkrétního kurzu a případně cena. Určitě je ale dobré udělat si přehled o tanečních školách/skupinách ve vašem okolí, případně o lektorovi, který kurz vede. Samozřejmě pokud máte možnost si vybrat. V dnešní době je snadné sledovat aktivitu na sociálních sítích, na webu, jít se podívat na akce či vystoupení. Zejména v Praze je několik tanečních škol. Nemáte-li úplně jasno ve výběru, není od věci si lekci v dané taneční škole vyzkoušet, než uděláte konečné rozhodnutí. Může se totiž stát, že vám například nesedne taneční styl, způsob výuky, nebo další věci. Většina tanečních škol nebo skupin nabízí ukázkové lekce zdarma nebo jednorázové lekce či workshopy pro úplné začátečníky. Buďte si jisti, že během tak krátkého setkání se nestihnete mnoho naučit, ale budete mít určitě lepší představu, jestli se této aktivitě opravdu chcete věnovat. Klidně si vyzkoušejte všechny školy v okolí, pokud máte tu možnost, protože pokud už jednou v nějaké škole začnete, pravděpodobně tam chvíli zůstanete. Každá škola má svůj styl a lektoři se liší přístupem i metodikou, ale i zkušenostmi.


Chystáte-li se věnovat aktivně soutěžení, pak počítejte, že se na vás budou vztahovat pravidla Komise irského tance. Pro účast nasoutěžích či tanečních zkouškách musí tanečník docházet na lekce s registrovaným učitelem (TCRG). Tímto titulem se označuje osoba, která má za sebou dlouholeté zkušenosti s irským tancem a úspěšně složil/a učitelské zkoušky u Komise irského tance. V České republice a na Slovensku jsou tito lektoři registrovaní utzv. Án Coimisiún le Rincí Gaelacha (CLRG) - Komise irského tance se sídlem v Dublinu a její Regionální rady - v naší zeměpisné šířce jde o tzv. Regional Council of Continental Europe and Asia (RCCEA). Tato Komise se věnuje propagaci irského tance a irského jazyka. Irským tancem je zde myšlen irský step dancing a ceilí tance z tzv. Sbírky 30ti oblíbených ceilí tanců vydané touto institucí. Pro lepší pochopení a orientaci v tanečním repertoáru byla vytvořena osnova tanců rozdělena do několika úrovní. Podle té se skládají tzv. úrovnostní zkoušky (celkem 12 stupňů). Po úspěšném složení všech úrovní obdrží tanečník certifikát a stává se “diplomovaným irským tanečníkem”. Ambiciózní tanečníci, kteří se v budoucnu chtějí stát kvalifikovaným učitelem, musí nejprve získat tento certifikát. Na území České republiky působí dohromady pět domácích TCRG, kteří vyučují v Praze, většina z nich navíc spolupracuje s dalšími tanečníky nebo tanečními skupinami i v dalších městech, či v zahraničí. Vedle toho v České republice působí ještě dvě zahraniční školy, které spolupracují s místními tanečními skupinami.


Měli byste vědět předem, že pokud se někdy rozhodnete změnit školu/ lektora, tak vás dost možná čeká minimálně půlroční přestávka od soutěžení, pokud se na vás nevztahuje jedna z mála výjimek. Je to z toho důvodu, že když přecházíte k jinému lektorovi, tak se musíte naučit tance nové školy ve vaší úrovni, dřív než půjdete znovu soutěžit nebo skládat taneční zkoušky.


Jste-li úplný nováček nebo pokročilý tanečník, chtějte pro sebe lektora, který vám má co předat a posunout vás dál. A je to jedno, jak moc, jak dlouho a v jaké podobě se chcete irskému tanci věnovat. Pokud chodíte na pravidelné lekce, máte před sebou vzor, který napodobujete. Fakt! Ať už to vnímáte nebo ne, dřív nebo později převezmete styl, který máte pravidelně na očích. Včetně nedostatků a chování. Proto je určitě dobré si zvolit lektora, který tančí na co nejvyšší úrovní, má co nejlepší vzdělání a zkušenosti, tančí dostatečně dlouho, tanec v jeho podání vypadá lehce, vnímá dobře hudbu i rytmus, má dobrý vztah k irské hudbě, a může vás nasměrovat k výběru hudby vhodné prodaný styl. V neposlední řadě by to měl být někdo, kdo vám sedí i po lidské stránce.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page